Átgondoltság cake módra

Múltkor egy régi cakephp-s projekten kellett némi módosítást eszközölnöm, ahol előállt egy érdekes kérdés. Elöljáróban: van egy olyan hülyeségem, hogy szeretem “kitalálni” az apit (ha nem emlékszem pontosan a  paraméterlistára), aztán ha az első pár próbálkozás nem megy (és még a pdt sem segít), akkor jön a dokumentáció.

Az eset úgy esett, hogy egy rekordot kellett lekérnem és persze a model::find() metódusát használtam. Mivel voltak kapcsolt modelek, de nem volt rájuk szükségem, ezért gondoltam, hogy a $recursive -1-re állítása jó ötlet. Itt jött a bökkentő, nem emlékeztem hanyadik paraméter. Nembaj kitaláljuk ezt is, gyors fejszámolás után a harmadiknak tippeltem (conditions, fields után). Hát nem az, hanem a negyedik. Ez eddig nem túl izgi, csak ha az ember belegondol, hogy mi is a harmadik: order (aki nem hiszi itt járjon utána).

Ha eddig nem világos, akkor felteszem az 50 forintos kérdés: mi a bánatos ***-nak van order paramétere egy olyan metódusnak (lekérdezésnek), amely egyetlen rekorddal tér vissza? Előre bocsátom az nem jó válasz, hogy a kapcsolt modelek rekordjainak sorrendjét befolyásolja (arra ugyanis maga a kapcsolat definícióban lévő order való).

A válaszom kb az, ami Felhőé volt a weblaboros cake elemzésben: ez a rendszer időnként egy házi feladatra emlékeztet, amit nem gondolt teljesen végig a író.

Egy elképzelhető válasz lehet még, hogy kezdetben ész nélkül másolták a rails-t, csakhogy ott a find() metódusnak kicsit több szerepe van, mint itt (és a cake 1.2-ben már van értelme az $order paraméternek).

Reklámok
Kategória: cakephp, gondolatok
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s