7 nap a Symfony1.1 rendszerrel – Űrlapok, Widget-ek és Validator-ok (1. nap)

Ez alábbi bejegyzés a Thatsquality.com oldalon található 7 Days of Symfony1.1 – Forms, Widgets and Validators (Day1) í­rás fordí­tása, Ryan Weaver jóváhagyásával.

Hogyan könnyí­ti meg az sfForm a fejlesztő életét

Az új, Symfony 1.1 keretrendszer számos meglepetést tartogat az átlag fejlesztőnek. Néhány kevébé látványos, pl. a központi osztályok refactoringja a nagyobb modularitás érdekében. Ez okoz néhány kisebb változást, mint például, hogy a flash objektum ezentúl a user objektumon keresztül elérhető:

// In action
$this->getUser()->getFlash('flash_name');

Mindközül a legnagyobb változást az űrlap és validáció kezelése jelenti, valamint a helper-ek. Az elkövetkező 7 napban megismerkedünk a Symfony által bevezetett új megközelí­téssel. Ez az új megoldás a legszembetűnőbb változás a régi rendszerhez képest – lehetővé teszi a gyorsabb fejlesztést, mindezt jobb kezelhetőség mellett. Az észnélküli form generálás napjai elmultak. Az új rendszer közel sem tökéletes, viszont sokkal jobb, mint a korábbi.

Itt jegyezném meg, hogy az új helper rendszer az egyik legnagyobb változtatás a keretrendszerben. Jobban mondva a Symfony 1.1 nem rendelkezik semmilyen helper. A helpereket vagy kiváltották a Symfony új részei, vagy szándékosan kihagyták őket a fő funkciók közül. Az alábbi oldalon olvashatod Fabien leí­rását az új Symfony helper kezeléséről: http://trac.symfony-project.com/wiki/Symfony11Helpers

Azt tudjuk, hogyan kellett eddig űrlapokat létrehozni – kézzel elkészí­teni a táblázatos vagy táblázatmentes formát, beszúrni a label-ket és helperek segí­tségével felépí­teni az űrlapunk minden elemét. Mindez a template-n belül helyezkedik el, ami nagy űrlapoknál meglehetősen nagy template-t okoz. Hogy hogyan néznek ki majd az új template-k? Hát valahogy í­gy (táblázatos kivitelben):

// In template
<form action="<?= url_for('@my_action'); ?>" method="post">
<table class="form">
  <?php echo $form; ?>
  <tr>
    <td><input type="submit" value="submit me" /></td>
  </tr>
</table>
</form>

Ennyi az egész. A form és a submit tag kivételével minden az “echo $form” sorral kerül kií­ratásra. Minden alatt éretem a layoutot (ebben az esetben a <tr> és <td> tagok), cimkéket és az űrlap elemeit. Hol készül el a $form változó? A Symfony ezt a saját sémádból épí­ti fel! Persze lehet, hogy szeretnénk ebben néhány változtatást eszközölni, de alapvetően az új rendszer megfelelően kezeli az űrlapjainkat, pusztán néhány sor kód megadásával.

Legközelebb elkészí­tjük az első űrlapunkat, majdnem a semmiből.

Reklámok
Kategória: dokumentáció, php, symfony
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s