Néhány dolog, amit a model-ekről tudni érdemes

Mivel nem szenvedek időtúltengésben, ezért most gyors leszek. Vannak dolgok, amelyek a fejlesztés (cakephp) folyamán változnak, ezért bizonyos postok mondanivalója nagyon rövid életű. Ez a téma talán nem annyira.

Az ember, aki számí­tógépet használ, újra megismerkedik a cumival. Nem túl nagyokat, de azért cumizik időnként egyet-egyet. Aki fejlesztésre adja a fejét, talán ritkábban találkozik az érzéssel, de amikor igen, na… akkor jó nagy a cumi.
És mivel emberből vagyunk, szeretünk többször rácuppanni. Ezen roppan filozófikus bevezető után térjünk a lényegre.

A cumi: fejlesztjük a rendszerünket. Minden szép, minden jó. átalakí­tunk néhány táblát (utólag kiderül, hogy kell bele még néhány mező), javí­tunk a controller-en, model-en, kitesszük “élesbe” és már a szánkban is érezhetjük azt, amiről a bevezetőben í­rtam. Ugyanis nem megy. Nem feltétlenül minden esetben, de én kb 20-szor szí­vtam vele, mire rájöttem az örök igazságra: akinek nincs esze, legyen notesze (post-it cetli a monitor sarkán).
A hibát az okozza, hogy a cake cache-eli a táblák szerkezetét (active record-ról van szó). Ezért ha tábla szerkezetet módosí­tunk, mindig töröljük a model cache-t (/app/tmp/cache/model). A fejlesztői gépen általában nem jön ez elő, hiszen development módban futtatjuk a cake-t (/app/config/core.php alatt a define(‘DEBUG’, X); beállí­tásra gondolok, ahol X > 0). Ekkor kb 10 másodpercenként újra generálja a cache-t a rendszer.
Ellenben “éles” környezetben már production módban fut a cake (define(‘DEBUG’, 0);), ami viszont nem teszi meg nekünk ezt a szivességet.
Ennyit a cumiról.

Egy érdekességgel szolgálnék még (már akinek ez érdekesség, nekem az volt, hiszen nem láttam a manualban): ha szeretnénk eltárolni egy adott rekordról, hogy mikor hozták létre, illetve mikor módosí­tották utoljára, akkor hozzunk létre a táblában egy created és egy modified mezőt (datetime vagy timestamp tí­pussal). A többit a cake intézi.

Reklámok
Kategória: cakephp, fejlesztés, humor
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Sári Márton szerint:

    > Egy érdekességgel szolgálnék még (már akinek ez érdekesség, nekem az volt, hiszen nem láttam a manualban)

    Pedig benne van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s